Καλά Λίπη και Κακά Λίπη

Bad Fat Good Fat

Ήταν μόνο μια δεκαετία πριν πού όλα τα λίπη θεωρούνταν κατά για την φυσική απώλεια βάρους. Εντούτοις σήμερα τα λίπη ξεχωρίζονται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες – καλά λίπη και κακά λίπη. Τα καλά λίπη είναι βασικά για την καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και την επούλωση των πληγών. Τα κακά λίπη προκαλούν όλα τα είδη ασθενειών συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, του καρκίνου και εμφραγμάτων.

Η σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορείτε να βλάψετε την υγεία σας εάν αποκλίσετε άλλα τα λίπη από την διατροφή σας. Τα καλά λίπη ονομάζονται ακόρεστα λίπη. Τα ακόρεστα λίπη διαιρούνται σε δύο κατηγορίες – τα μονοάκορεστα λίπη και τα πολυακόρεστα λίπη. Oι δύο τύποι μπορούν να βοηθήσουν τα μειώσετε τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης. Τα μονοακόρεστα λίπη έχουν έναν διπλό σκοπό – βοηθάνε στην μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) ενώ συγχρόνως ανεβάζουν τα επίπεδα της καλή χοληστερόλη (HDL).

Τα μονοακόρετας λίπη έχουν ένα μικρό προβάδισμα στην υγεία σε σχέση με τα πολυακόρεστο επειδή θεωρούνται πιο σταθερότερα βιοχημικά και λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών.

Άλλα και τα πολυακόρεστα λίπη δεν είναι άνευ αξίας. Είναι μια φανταστική πηγή ουσιαστικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτοί οι τύποι οξέων βρίσκονται συνήθως στα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο, τα φυτικά έλαια και μερικούς τύπους σπόρων. Οι οργανισμοί μας δεν μπορούν να κατασκευάσουν τα ουσιαστικά λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση αυτών των ψαριών, σπόρων και ξηρών καρπών είναι ο μόνος τρόπος για τον οργανισμούς μας να εκμεταλλευτεί τα οφέλη τους. Τα βασικά λιπαρά οξέα θεωρούνται στη χαμηλώνουν την πίεση του αίματος, πολεμούν την κακή χοληστερόλη (LDL), προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και έχουν θεραπευτική επίδραση στο σώμα γενικό.

Τα περισσότερα λάδια μαγειρέματος αποτελούνται από τα ακόρεστα λίπη. Δύο λάδια είναι μια ξεχωριστή επιλογή για το μαγείρεμα επειδή περιέχουν τα βέλτιστα επίπεδα από τα ακόρεστα λίπη. Αυτά τα δύο έλαια είναι το ελαιόλαδο και το λάδι από canola. Αυτά είναι τα μόνα δύο έλαια με τα οποία πρέπει να μαγείρεψε εάν θέλετε να χάσετε το βάρος.

Εντούτοις είναι σημαντικό να θυμηθείτε πως ανεξάρτητα από το αν ονομάζονται καλά η κακά λίπη όλα περιέχουν θερμίδες οι οποίες μετράνε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το έλαια περιέχουν λιγότερες θερμίδες. Οτιδήποτε τύπος ελαίων χρησιμοποιείτε πρέπει πάντα να περιέχουν ένα τοις εκατό λίπους.

Τα χειρότερα λίπη βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Ονομάζονται κορεσμένα λίπη και βρίσκονται συνήθως στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα κρέατος. Μπορείτε να ξεχωρίστε ένα κορεσμένο λίπος από ένα ακόρεστο ή μονοακόρεστο λίπος επειδή παραμένουν στέρεα στη θερμοκρασία δωματίου. Η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπών σε τακτική βάση έχει επίσης άμεση επίδραση στην αυξήσει της κακής χοληστερόλης (LDL) καθώς επίσης και τα συνολικά επίπεδα της χοληστερόλης.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *