Δίαιτα Paleo

Φρούτα

Η Δίαιτα Paleo έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο γιατί προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση σε σύγκριση με πολλές άλλες δίαιτες. Είναι γνωστή σε πολλούς ως η “δίαιτα ανθρώπων των σπηλαίων”. Αυτή η δίαιτα στοχεύει στην επιστροφή στις φυσικές διατροφικές συνήθειες και στην εξάλειψη εντελώς οτιδήποτε είναι αφύσικο και τεχνητό στα καθημερινά γεύματα.

Παρόλο που θεωρείτε μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες η δίαιτα Paleo επιτρέπει πολλές τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά. Τα μήλα, οι μπανάνες, τα μούρα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, οι ανανάδες, και τα ρόδια είναι μερικά από τα καλύτερα φρούτα. Από τα λαχανικά συνιστά τις πιπεριές, τα σπαράγγια, τα καρότα, οι ντομάτες, το σπανάκι και πολλά άλλα.

Οι πρωτεΐνες και τα λίπη παίζουν σημαντικό και τα δύο ρόλο σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε μια καλή πηγή άπαχων πρωτεϊνών από τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό, το κοτόπουλο, το σολομός, τον τόνο και άλλα. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορεί επίσης να σας δώσουν τις απαραίτητες λίπη οπότε φροντίστε να τρώτε κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι και καρύδια.

Φυσικά, υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφύγετε, αν θέλετε να δείτε τα καλύτερα αποτελέσματα με την δίαιτα Paleo. Βασικά, απαγορεύεται να καταναλώσετε κάθε είδος τροφής που δεν υπήρχε κατά την παλαιολιθική περίοδο. Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τα λαζάνι δεν είναι οι ιδανικές τροφές. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί πρέπει να αποφεύγονται.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι σπόροι δεν συνιστώνται για όσους σχεδιάζουν να ακολουθούν αυστηρά το πρόγραμμα, διότι περιέχουν αντι-θρεπτικά συστατικά, λεκιθίνη και γλουτένη. Ομοίως, τα όσπρια απαγορεύονται κυρίως επειδή περιέχουν phytates που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμοές.

Η κοινή λογική υπαγορεύει επίσης ότι τα ζαχαρωτά δεν ήταν ποτέ μέρος της διατροφής του ανθρώπου των σπηλαίων. Εξαίρεση εδώ αποτελεί μόνο η φυσική ζάχαρη που βρίσκετε στα φρούτα. Άλλα εκτός από αυτό, κανένας άλλος τύπος ζάχαρης θα πρέπει στην δίαιτα Paleo. Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η ζάχαρη προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, όπως την αύξηση του σωματικού βάρους, το διαβήτη, την φθορά των δοντιών και αρκετά άλλα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την τεχνητή σάκχαρη.

Μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες για την δίαιτα Paleo από το επίσημο δικτυακό τόπο το thepaleodiet.com. Υπάρχουν όμως αρκετοί ιστότοποι που παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την δίαιτα Paleo, τις τροφές που επιτρέπονται, και με καταπληκτικές συμβουλές το πώς να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο διατροφής και εξαιρετικές συνταγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *