Αναερόβια άσκηση και αδυνάτισμα

Βάροι

Αναερόβιες ασκήσεις είναι οι ασκήσεις που ονομάζονται επίσης και ασκήσεις οικοδόμησης των μυών ή ασκήσεις άρσης βαρών. Πρόκειται για το καλύτερο είδος άσκησης για να χάσει κανείς βάρος.

Ο όρος «αναερόβιες» σημαίνει πως οι ασκήσεις γίνονται «χωρίς οξυγόνο». Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν τους μυς να αποκτήσουν όγκο και να δυναμώσουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μυϊκές ίνες αναγκάζονται να δουλέψουν περισσότερο, επειδή το οξυγόνο δεν αντλείται προς τους πνεύμονες.

Ο όρος «αναερόβιες» δεν σημαίνει πως ο ασκούμενος δεν αναπνέει όταν εκτελεί τις ασκήσεις. Οι αρσιβαρίστες, όταν δεν βρίσκονται σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, εξακολουθούν να αναπνέουν. Ωστόσο, όταν οι μύες ασκούνται με αναερόβιο τρόπο, ο ασκούμενος δεν αναπνέει με έντονο ρυθμό.

Οι αερόβιες ασκήσεις περιλαμβάνουν δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, σχοινάκι, κολύμπι, τρέξιμο σε κυκλική πορεία, αναπηδήσεις και τρέξιμο. Όταν κάνει κάποιος τέτοιου είδους ασκήσεις, αναπνέει με γρήγορο ρυθμό για να συμβαδίσει με το ρυθμό της καρδιάς του. Η άρση βαρών δεν επιταχύνει το σφυγμό μας με τον ίδιο τρόπο.

Οι αναερόβιες ασκήσεις γίνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης αθλημάτων που δεν ανήκουν στα αθλήματα αντοχής και σκοπό έχουν την ανάπτυξη μυϊκής μάζας, όπως είναι το μποξ. Οι μύες που ασκούνται σε αναερόβιες συνθήκες αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο από τους μυς που ασκούνται για να αποκτήσουν αντοχή (όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων).

Κατά τη διάρκεια μιας μυϊκής άσκησης, το σώμα αναγκάζεται να παράγει ενέργεια με τρόπους που δεν εξαρτώνται από την παρουσία οξυγόνου. Αυτό σημαίνει πως το σώμα δεν χρησιμοποιεί τόσο οξυγόνο όσο εάν κάποιος τρέχει ή κολυμπάει. Όλες οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν άρση βαρών χαρακτηρίζονται ως αναερόβιες, καθώς επίσης και πολλές αναερόβιες ασκήσεις συνδέονται με την άρση βαρών. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένες ασκήσεις περιλαμβάνουν τροχαλίες, μπάλες γυμναστικής και κεκλιμένους πάγκους.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αερόβιες ασκήσεις, η οποίες συνήθως απαιτούν κίνηση του σώματος, εκτός εάν χρησιμοποιεί κανείς κάποιο όργανο γυμναστικής, όπως στατικό ποδήλατο. Σχεδόν όλες οι στατικές ασκήσεις είναι αναερόβιες.

Διάφορα είδη αναερόβιων ασκήσεων μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της διαλειμματικής προπόνησης. Η διαλειμματική προπόνηση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κανείς βάρος και να χτίσει μύες. Ο συνδυασμός και των δύο ειδών ασκήσεων αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για να χάσει κάποιος βάρος και να το διατηρήσει.

Οι αναερόβιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε σφιχτούς μύς. Οι σφιχτοί μύες εξακολουθούν να καίνε λίπος για μεγάλο διάστημα μετά το τέλος της άσκησης. Αυτός είναι ο λόγος που οι αναερόβιες ασκήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος ενός προπονητικού προγράμματος που σκοπό έχει την απώλεια βάρους.

Οι σφιχτοί μύες καίνε τις περισσότερες θερμίδες από κάθε άλλο σωματικό ιστό. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το βάρος σας με πιο γρήγορο ρυθμό από τις αερόβιες ασκήσεις. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι ότι ο μυϊκός ιστός εξακολουθεί να καίει λίπος για πολλές ώρες αφού έχει σταματήσει η άσκηση. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *